Go to ...

Tlaka.com

RSS Feed

Борисов се зарече да е опозиция, ако е втори на изборите


ГЕРБ няма да се включи в следващото управление на страната, ако не стане първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори. „Ако съм втори, оставам в опозиция“, зарече се лидерът на партията Бойко Борисов пред Нова тв. От думите му стана ясно, че възнамерява отново да стане премиер, ако успее да състави собствено правителство след вота. „Не е прецедент. Колко пъти има президенти по два мандата, в Европа има премиери по три мандата“, изтъкна Борисов.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че бившите му партньори от Реформаторския блок и Патриотичния фронт са „единствените“, с които би водил разговори за потенциална коалиция след изборите, защото „в своите изказвания посочват доста добри неща, които сме направили“. Особено наблегна на „отличните отношения“ с националистите, макар че в края на 2016 г. съпредседателят на фронта Валери Симеонов нарече оставката му като премиер „инфантилна“ и го призова да се оттегли от политиката. „И с трите партии и техните лидери в ПФ – и с Валери Симеонов, и с Красимир Каракачанов, и с Волен Сидеров, сме в нормални, работни отношения, без проблем можем да седнем да говорим“, каза Борисов. А твърденията, че би се съюзил с бизнесмена Веселин Марешки заради общата им неприязън към БСП, определи като „абсолютна манипулация и лъжа“.

Борисов нееднократно предупреди, че България може да последва съдбата на съседна Македония, която се тресе от тежка политическа криза след проведения там предсрочен парламентарен вот. „Като гледаме Македония от вашите репортажи, трябва да си представяме България след 26-и (март). Трябва да се измине една много трънлива пътека, за да се направи правителство“, прогнозира шефът на ГЕРБ. Според него след изборите въпросът за модела „Кой“ щял да се „зададе със страшна сила“, тъй като при евентуално правителство на БСП „изневиделица ще научим лица и хора, които никой не ги знае кои са“. „Ние в момента не знаем кой назначи г-н Герджиков, кой назначи тези министри, кой назначи тези областни управители, кой ще сложи новия главен секретар на МВР, кой ще прави избори. Аз не знам и съм последният, който трябва да питате“, заяви бившият премиер. В същото време отказа да поеме отговорност за собственото си правителство, след като препрати въпроса за взривилата обществото сделка за Дипломатическия клуб, свързвана с Делян Пеевски, към ексминистъра си Божидар Лукарски, защото бил от Реформаторския блок.

Като неверни определи Борисов твърденията, че партията му не обръща достатъчно внимание на борбата с корупцията. Но отклони темата с аргумента, че продължаването на съдебната реформа изисква стабилно парламентарно мнозинство. Не изрази тревога и че прокуратурата може да се задейства срещу партията му. „Изобщо не се притеснявам. Спя си спокойно“, увери той. А спрямо бившия си правосъден министър Христо Иванов, който му е конкурент на изборите, заяви пренебрежително: „Той си тръгна, защото не му се работеше. Извадете колко министерски постановления има внесени от него и колко има от Катя Захариева“.

–––ОТКАЗ

Лидерски дебат с председателя на БСП Корнелия Нинова няма да има, заяви категорично Борисов. И гневно обясни, че бил преправил цялата си програма, така че да присъства миналата сряда заедно с бивши свои министри. „Тази тема е приключена за мен. Угодих им на всичките капризи, тя ме разиграва“, ядно коментира Борисов по адрес на Нинова. Опонентката му пък обяви, че започва задочен дебат с него от всяка точка на България. Първият въпрос бил за отмяната на санкциите срещу Русия.

––––-РАЗДВОЕНИЕ

Бойко Борисов изуми съпартийците си, като обяви, че подкрепя назначаването на нов началник на отбраната. Ден по-рано ГЕРБ свика журналистите, за да заклейми чистката в МО. „Вчера разбрах, че в ГЕРБ са дали пресконференция за смяната на началника на отбраната. Докато за всички останали смени считам, че служебното правителство няма право да ги прави, според мен имат право за началника на отбраната, защото президентът е и върховен главнокомандващ“, отсече лидерът на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

About Petyo Tsekov